Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Περίπου μισή ώρα από την Μεγαλόπολη και σκαρφαλωμένο σε μία πλαγιά των αρκαδικών βουνών πολύ κοντά στα σύνορα με την Μεσσηνία, βρίσκεται ένα μικρό χωριό, το Βάστα. Οι πληροφορίες για την ίδρυση του χωριού δεν είναι επαρκείς, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της υπάρξεώς του κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Το χωριό κατά την διαδρομή του στην ιστορία είχε την τύχη να αναδείξει σπουδαίους οπλαρχηγούς και αξιωματικούς που υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό (βλ Ποταμιάνου Το Λύκαιον όρος κατά την διαδρομή των αιώνων σ.362-363 εκδ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΤΥΛΙΩΝ) , ενώ υπήρξε και ορμητήριο αρματωλών και κλεφτών κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Το Βάστα είναι γνωστό για το περίφημο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, στην οροφή του οποίου υπάρχουν 17 δέντρα, μεταξύ των οποίων πλατάνια. Πρόκειται περί ενός ανεξήγητου ως τώρα φαινομένου, καθώς οι ρίζες των δέντρων έχουν περάσει μέσα από τα τοιχώματα της εκκλησίας, δίχως ωστόσο να επηρεάσουν την στατικότητά της. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν καν ρίζες μέσα στους τοίχους.Το σίγουρο είναι πάντως, ότι η φύση κρύβει μέσα της πολλές δυνάμεις οι οποίες μας δείχνουν το μεγαλείο αυτής και του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: